Čierna Hora 
Čierna Hora má za sebou zložitý historický vývoj, od roku 2006, kedy sa z nej opäť stal samostatný štát, začali sa o ňu zaujímať aj turisti. Takže čo Vás čaká, ak ju navštívite? Stredomorská atmosféra, šumenie vetra, šum mora, prechádzka po starej Budve alebo Kotore, posedenie v rybej reštaurácii, rovnako tak putovanie takmer pustými horami v unikátnych geomorfologických celkoch a relatívne nízke ceny lákajú návštevníkov zo všetkých svetových strán.
Ak niekto túži po adrenalíne, mal by absolvovať raftovanie na rieke Tara. Iným druhom vzrušenia môže byť cestovanie vlakom naprieč Čiernou Horou do Srbska...
V jednom z najmladších štátov Európy majú okrem vychýrenej kuchyne a malebných mestečiek aj krásne zálivym skryté jazerá a práve tam, v Čiernej Hore asa nachádzajú aj najjužnejšie fjordy v Európe.
Čo by ste mali vyskúšať z čiernohorskej gastronómie!
Líšia sa od seba, prímorská a kontinentálna. K miestnym špecialitám patrí napríklad čorba - hustejšia polievka so zeleninou a kúskami mäsa, srbská pljeskavica - smažená placka z rôznych druhov mäsa, čevapčiči - mäso pripravené na rošte, ražniči - špíz na špajle s kúskami mäsa a zeleniny. Prílohy sú druhoradé, nepodáva sa ich veľa, za to však chlieb určite nebude chýbať.
Džigerica je jedlo z pečienky, ktoré sa vraj oplatí vyskúsať.
Dôležitú úlohu v stravovaní mají syry. rozlišuje sa mladý syr, podobný tvarohu a starý vyzretý (prevreli) vlašský alebo morlacký syr.
Špecialitou je sušená bravčová alebo hovädzia šunka nakrájaná na čo najtenšie plátky.
Typické jedlo chudobných je takzvaná biela klobása, ide o uvarenú kukuričnú kašu zmiešanú s malým množstvom tučného bravčového mäsa alebo slaniny.
v prímorských oblastiach sa často upravuje rybie mäso, a tradične je obľúbený balkánsky šalát.
Nielen k jedlu sa pije červené víno Vranac, Kratošija, Merlot, Cabernet alebo biely Krstać, Chardonnay a Savignon, prípadne pálenka z hrozna lozova rakija, prvijenac alebo kruna. Výborne chutí minerálka Knjaz Miloš.
Aký suvenír by ste si mali priniesť z Čiernej Hory?
Môže to byť remeselný výrobok, tradičná obuv opanke, ozdobný koberec čilim, drevenná bandaska čutorica so slivovicou a vyrytými tradičnými motívmi miestnych reálií, háčkované obrusy a záclony (často vyrábané do noci priamo na trhovisku), sklo, zlato, keramika, miestna šunka, kvalitné víno Vranac, Krstać alebo Nikšičko pivo. Pretože v Čiernej Hore existuje šedá ekonomika, treba si každý tovar pred kúpou dôkladne prezrieť.